04/07/2019

WDP ontwikkelt nieuwe thuisbasis voor Global Distribution Centre van Barry Callebaut in Lokeren

Algemeen nieuws In de kijker

Betere klantenservice door betere mobiliteit

  • Lokeren wordt thuisbasis voor het nieuwe Global Distribution Centre dat klaar zal zijn in de loop van het derde kwartaal van 2021
  • Het nieuwe gebouw zal BREAAM Outstanding gecertifieerd zijn, volgens de hoogste standaarden bij duurzaam bouwen, in lijn met Barry Callebaut’s Forever Chocolate strategie
  • WDP is ontwikkelaar van dit gebouw en voorziet een investering van circa EUR 100 miljoen

Lokeren/België, 4 juli, 2019 – Barry Callebaut, 's werelds grootste fabrikant van cacao- en chocoladeproducten, kiest voor een nieuw Global Distribution Centre (GDC) in Lokeren dat zal worden ontwikkeld door WDP. Deze unieke, duurzame logistieke hub, bestaande uit een low bay en een volledig geautomatiseerde high bay (samen goed voor een oppervlakte van meer dan 60.000 m²), zal geheel energieneutraal opereren en gelegen zijn in het nieuwe bedrijventerrein E17/4 in Lokeren. Het nieuwe GDC zal de activiteiten van Barry Callebaut in België verder verankeren; het zal immers fungeren als logistieke hub voor de wereldwijde distributie van alle chocolade die door Barry Callebaut wordt geproduceerd. WDP voorziet een investering van circa EUR 100 miljoen.

WDP zal een unieke logistieke warehouse site realiseren voor Barry Callebaut, gelegen in het nieuwe bedrijventerrein E17/4 in Lokeren. Deze site zal het nieuwe Global Distribution Centre (GDC) voor Barry Callebaut huisvesten, dat zal worden ontwikkeld in lijn met Barry Callebaut’s duurzame Forever Chocolate strategie. De logistieke hub zal volledig energieneutraal opereren en zal BREEAM[1] Outstanding worden gecertificeerd en, onder meer, worden uitgerust met zonnepanelen, materialen met een lage levenscycluskost, geothermie, laadpalen voor elektrische voertuigen en uitgebreide voorzieningen voor fietsers. De warehouse site zal bestaan uit een nieuwe logistieke low bay en een volledig geautomatiseerde high bay (samen goed voor een oppervlakte van meer dan 60.000 m²). De oplevering ervan is voorzien in de loop van het derde kwartaal van 2021. WDP gaat voor deze realisatie uit van een investeringsbudget van circa EUR 100 miljoen (inclusief de investeringen voor de automatisatie) en een marktconform rendement voor wat betreft dit type topproject. Barry Callebaut zal dit nieuwe GDC huren op basis van een langetermijn huurcontract.

Barry Callebaut wenst op deze locatie in Lokeren zijn wereldwijde logistieke activiteiten in België te centraliseren en te verankeren. De efficiëntie van zijn goederenstroom zal worden geoptimaliseerd en verhoogd door de centralisatie van alle chocolade en zijn wereldwijde distributie

vanuit deze site. Het GDC zal gelegen zijn in het nieuwe bedrijventerrein E17/4 in Lokeren, dat een directe connectie biedt met de autosnelweg E17 en de Antwerpse haven.

Het nieuwe GDC wil de activiteiten van Barry Callebaut, heden op verschillende locaties in de regio Aalst, centraliseren, rekening houdende met de voorziene groei van de groep. Ook worden de vervoersstromen geoptimaliseerd door middel van een aangepaste in- en outbound flow van de productiesite in Wieze; zowel afgewerkte als ruwe producten zullen voortaan doorheen het logistieke proces worden gebundeld. De huidige 85 werknemers blijven aan de slag. Op basis van de voorziene groei van de activiteiten in het GDC, voorziet Barry Callebaut een uitbreiding van het aantal werknemers van zodra de site operationeel is.

Massimo Garavaglia, President EMEA Barry Callebaut Group: “De wereldwijde expansie van onze producten is de laatste jaren sterk gestegen en we gaan ervan uit dat deze trend zich zal verderzetten in de toekomst. Het was dus noodzakelijk om een adequaat antwoord te bieden aan deze toekomstige groei en onze efficiëntie ten behoeve van onze klanten en werknemers te verhogen en een verhoogde mobiliteit te garanderen. De realisatie van dit nieuwe GDC vormt een perfect voorbeeld van onze Smart Growth Strategy.”

Kristof De Witte, General Manager of WDP BELUX & FR: “Wij zijn verheugd met deze samenwerking, die ervoor zorgt dat we een uniek logistiek project in België kunnen realiseren voor deze wereldspeler die zijn activiteiten in België verder wenst te verankeren. Vandaag is een dergelijk project in deze regio niet louter uniek omwille van zijn schaalgrootte, maar ook omwille van zijn hightech investeringen.”

Filip Anthuenis, burgemeester van Lokeren: “We zijn erg blij met de komst van een wereldspeler zoals Barry Callebaut naar onze stad. Het bedrijf zal het uithangbord vormen van ons nieuwe bedrijvenpark vlakbij de snelweg E17, en bij uitbreiding voor de hele stad. Het feit dat Barry Callebaut opteert voor onze stad, zal zorgen voor een boost van onze economische dynamiek, onze welvaart en onze tewerkstelling. Lokeren is een kleine, maar zeer ondernemende stad, waar het leven gul en goed is en mensen elkaar vinden in een warm en zelfbewust ‘Lokerengevoel’. Barry-Callebaut kon geen betere thuisbasis kiezen.”

Stefan Walgraeve, schepen voor industriële ontwikkeling in Lokeren: “Dat Barry Callebaut Lokeren als thuisbasis voor zijn mondiale distributiecentrum heeft gekozen, is niet toevallig. Lokeren heeft een unieke ligging, in het economische hart van Vlaanderen, vlakbij de economische hubs van Antwerpen, Gent en Brussel. Onze stad ligt ook op het kruispunt van belangrijke spoorlijnen. Bovendien geven onze industrieterreinen directe toegang tot een van de belangrijkste Europese snelwegverbindingen, de E17. En niet te vergeten: het product ‘chocolade’ is hier zeer aanwezig, met talrijke bedrijven die in de sector actief zijn. Barry Callebaut zal de apotheose vormen van onze Lokerse chocoladesymfonie.”

[1] BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een duurzaamheidscertificaat dat betrekking heeft op de prestaties van een gebouw tijdens zijn volledige levenscyclus. BREEAM is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen in Europa. In tegenstelling tot andere normen volgt BREEAM een multicriteria-aanpak. In het certificeringstraject wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik, ecologie, bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort. Als totaalscore krijgt een gebouw de waardering Acceptable, Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding.